Τιμητικές διακρίσεις
H Λέλα Καραγιάννη, είναι η πλέον καταξιωμένη και παρασημοφορημένη Εθνική ηρωίδα μας. Μεταθανατίως, της έχουν απονεμηθεί τα παρακάτω παράσημα με τα αντίστοιχα διπλώματα:
- Το Ελληνικό κράτος, το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.
- Η Ακαδημία Αθηνών, το βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.
- Ο Πάπας και Πατριάρχης Ιεροσολύμων Τιμόθεος ο Α’, τον Σταυρό του Παναγίου Τάφου.
- Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Χριστόφορος ο Β’ τον Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
- Ο Βασιλεύς της Αγγλίας Γεώργιος ΣΤ’ τη Χρυσή Βασιλική Δάφνη
- Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ( Santro Petrini) το Ανώτατο Παράσημο της Ιταλικής Δημοκρατίας
- Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός το μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού.
- Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης.
- Η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών (2004).
- Η Εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης την τίμησε με ειδική πλακέτα και δίπλωμα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τους Εβραίους που περιέθαλψε και διέσωσε.
- Το κράτος του Ισραήλ (Μάρτιος 2013) με απόφαση του Οργανισμού YAD VASHEM για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, αναγνώρισε επίσημα τη Λέλα Καραγιάννη ως ευεργέτιδα καταδιωκόμενων από τους ναζί ομοθρήσκων του και την κατέταξαν μεταξύ των Δικαίων των Εθνών, τιμώντας την παράλληλα με το σχετικό βραβείο.
- Η Ελληνική Δημοκρατία τιμώντας την ηρωίδα, της απένειμε το βαθμό του Ταξιάρχου ε.τ.
Όλες οι τιμητικές διακρίσεις της ηρωίδος, σε ειδική προθήκη, έχουν γίνει δωρεά και κοσμούν το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων χρηματοδότησε την κατασκευή της πρώτης μαρμάρινης προτομής της ηρωίδας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας τέλεσε η Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 1963. Το έργο φιλοτέχνησε η μεγάλη γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή.
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Υπηρεσία του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρατού) Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α. (Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών, Αγωνιστών, Θυμάτων και Αναπήρων), περιλαμβάνουν στα αρχεία τους ογκώδη φάκελο με το όνομα: «Λέλα Καραγιάννη – Μπουμπουλίνα 1941-1944».
Ο φάκελος αυτός περιέχει τα πρακτικά της διαδικασίας για την αναγνώριση της Λέλας Καραγιάννη ως «αυτοτελούς αρχηγού», με πληθώρα από μαρτυρίες συνεργατών της που αποδεικνύουν την αυτοτέλειά της ως ιδρύτριας και αποκλειστικής ηγέτιδας της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Στον ίδιο φάκελλο περιλαμβάνονται επίσης, χάρτες και σχεδιαγράμματα μετακινήσεων του εχθρού και το σύστημα με το οποίο δρούσε η οργάνωση, καθώς και ονόματα και μαρτυρίες Γερμανών και Ιταλών αξιωματικών αντιχιτλερικών και αντιφασιστών αντίστοιχα, που συνεργάστηκαν με τη Λέλα Καραγιάννη και διασώθηκαν από αυτήν όπως οι: Άλφρεντ Μάγιερ, Πάολο Καστανίνο, Τζίμυ Καλλάρα (Alfred Mayer, Paolo Castaninο, Jimmy Callara κλπ). Επίσης, ομολογίες διερμηνέων που παρακολούθησαν τις ανακρίσεις και ήταν παρόντες τα βασανιστήριά της και παρευρέθηκαν στην εκτέλεσή της.
Ο ηρωισμός και τα κατορθώματα της Λέλας Καραγιάννη είναι αποδεδειγμένα και θεμελιωμένα ιστορικά γεγονότα.
Πολλοί ξένοι ιστορικοί και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με την Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αντίσταση που πρόβαλαν τα πληγέντα κράτη έχουν αφιερώσει άρθρα για την ηρωική δράση της Λέλας Καραγιάννη, όπως:
- Florence MacDonald (Canadian Red Cross): «A Tear for Greece».
- Roy Farran (Major, S.O.E., SAS): «The Day after Tomorrow»
- Marcus Binney (Historian): «The Women who lived for Danger (Agents of the special OPE Executive)».
- Chris Jeckins (Professor): «Beyond Olympus».
- Ioanna Tsatsou: «The Sword᾽s Fierce Edge».
- Karl F. Morrison: «Conversion and Text (Quoting from Constantine and Ioanna Tsatsou)».
Για την ηρωίδα έχουν γράψει πολλές εκλεκτές προσωπικότητες των Ελληνικών γραμμάτων, βιβλία, άρθρα και αφιερώματα, όπως οι Ακαδημαϊκοί, Στρατής Μυριβήλης, Χρήστος Ζαλοκώστας («Το Χρονικό της Σκλαβιάς»), Σπύρος Μελάς και Κων/νος Σβολόπουλος («Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου του 1944»). Επίσης οι, Δημήτρης Κοτρώτσης («Λέλα Καραγιάννη»), Αλέξανδρος Ζαούσης («Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής»), ο πρ. Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ορέστης Παπαστρατής («Λέλα Καραγιάννη, η ηρωίδα της Εύβοιας»), ο πρ. Υπουργός Γεράσιμος Αποστολάτος, ο Στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, η Καθηγήτρια Γιώτα Παναγιωτοπούλου-Μαραγγοπούλου, η Λαογράφος Αθηνά Ταρσούλη, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Σκανδάμης και η Λίνα Τσαλδάρη.
Πολλές οδοί και πλατείες ανά την ελληνική επικράτεια φέρουν το όνομα της ηρωίδας και προτομές της εκτίθενται σε δημόσιους χώρους και κρατικά και ιδιωτικά μουσεία.
Η οδός Λήμνου των Αθηνών (περιοχή Πλατείας Αμερικής – Πατήσια) στον αριθμό 1 της οποίας βρισκόταν το σπίτι της ηρωίδας, μετονομάστηκε σε «Λέλας Καραγιάννη» με απόφαση του Δήμου Αθηναίων.